Vitamín E

V tucích rozpustný vitamín

Vitamín E se rozpouští v tucích a vyskytuje se v mnoha potravinách, především v tucích a olejích. Vitamín E ale není jediná látka, jde o dvě skupiny molekul s podobnou strukturou a antioxidačním působením, přičemž celkově do zastřešujícího pojmu vitamín E zahrnujeme osm vitamínů. Nejhojněji se vyskytuje skupina tokoferolů, která sestává ze čtyř rozdílných forem (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol). Druhou skupinou jsou tokotrienoly, které se již v organismu nachází v menším množství a jichž existují též čtyři formy (alfa-, beta-, gama-, delta-tokotrienol). Primární formou vitamínu E nicméně zůstává alfa-tokoferol.

Vitamín E: účinky na zdraví

Vitamín E je silným antioxidantem, který napomáhá předcházet poškození tělesných buněk plynoucím z volných radikálů. Ta mohou být prekurzory závažných onemocnění jako je rakovina či srdečně-cévní komplikace. Organismu dále napomáhá produkovat vitamín E červené krvinky a využití vitamínu K.
 

Vitamín E - nedostatek

Nedostatek vitamínu E se obvykle objevuje u osob, které mají problémy se vstřebáváním tuků.

Mezi symptomy patří:

  • Svalová slabost a úbytek svalové hmoty
  • Problémy se zrakem
  • Špatná rovnováha
  • Problémy s kvalitou a zdravím kůže
  • Při dlouhodobém nedostatku se mohou objevit problémy s játry a ledvinami

Užívání doplňků stravy s vitamínem E se doporučuje u osob s trávicími problémy, jako je například chronické onemocnění střev, nebo u osob, které podstoupily gastrointestinální chirurgický zákrok, v jehož důsledku je zhoršená absorpce v tucích rozpustných vitamínů.

Význam vitamínu E

Dostatek vitamínu E může působit preventivně proti onemocněním kardiovaskulární soustavy, strava bohatá na tento vitamín a další antioxidanty může také snižovat riziko rozvoje onkologického onemocnění. Orální užívání vitamínu E společně s vitamínem C posiluje odolnost kůže vůči ultrafialovému záření a snižuje citlivost na UV paprsky. Užívání vitamínu E může také ulevit od bolestí v případě revmatoidní artritidy.

Vitamín E: kde se nachází

Nejlepším zdrojem vitamínu E ze stravy jsou pšeničné klíčky, dále játra, vejce, ořechy (mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy), slunečnicová semínka, za studena lisované rostlinné oleje, dále ovoce a zelenina, jako jsou avokádo a chřest.

Vitamín E: účinky na pleť

Zlepšuje hydrataci pleti a ulevuje od dermatitid. Vedle orálního užívání se vitamín E využívá i coby topicky aplikovaná látka.  Do kůže se sice typicky dostává vitamín E prostřednictvím kožního mazu, toto množství nicméně nebývá vždy dostačují a na řadu pak přichází právě topická aplikace. Na kůži neutralizuje nestabilní kyslíkové molekuly a napomáhá absorpci ultrafialového záření, hraje tedy významnou roli ve fotoochraně a prevenci poškození kůže slunečním zářením.

Napomáhá také adekvátní hydrataci pleti a díky svému protizánětlivému působení zklidňuje pleť postiženou různými typy dermatitid či ekzémů.