Slovník pojmů, Strana 28
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V X Z Ž
Vitamin E
chrání lipidy v buněčných membránách
Vitamín F
Kyselina linolová Vitamín F není klasický vitamín, ale ve skutečnosti tuk, dokonce esenciální tuk nezbytný pro lidský organismus, který si jej ale sám neumí utvářet. Vitamín F čili kyselina linolová je omega-6 mastná kyselina,…
Vitamín K
Vitamín rozpustný v tucích Vitamín K význam Vitamín K patří k vitamínům rozpustným v tucích, v organismu se díky tomu může ukládat. Je nezbytný pro mnoho procesů probíhajících v organismu a jeho nedostatek…
Vitamíny
Důležité živiny, které organismus potřebuje pro své správné fungování Vitamíny organismus vyžaduje, aby mohl správně fungovat a byl odolný vůči onemocněním a infekcím. Sám si však vitamíny nedokáže se stravy syntetizovat, je proto třeba dodávat je…
Vitánie spavá
Bylina s mnoha zdravotními benefity Withánie spavá, známá také Ashwagandha, patří mezi velmi blahodárně působící byliny. Klasifikována je jako adaptogen, což znamená, že lidskému organismu napomáhá vypořádat se se stresem. Podporuje také…
Vitiligo
Onemocnění, při němž na pleti vznikají bílé skrvny bez pigmentu Vitiligo je porucha, u níž dochází ke vzniku bílých fleků na kůži na různých částech těla. Důvodem je fakt, že jsou poničeny buňky, které produkují…
Vítod tenkolistý
Rostlina známá v tradiční čínské medicíně jako Yuan Zhi, jejíž kořen má léčebné účinky Léčivý kořen využívali buddhističtí michové, kteří věřili v to, že pozvedává mysl i tělo. Tradičně se kořen vítodu užívá pro zklidnění mysli, emocí a…
Vláknina
Důležitá složka stravy, směs pro člověka nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů Vláknina v potravinách Vláknina se nachází především v ovoci, zelenině, celozrnných potravinách a luštěninách. Asi nejčastěji se zmiňuje…
VLDL cholesterol
Typ škodlivého cholesterolu Zkratka VLDL se vztahuje k anglickým termínům very-low-density lipoprotein, tedy lipoprotein s velmi nízkou hustotou. VLDL cholesterol vzniká v játrech, odkud se uvolňuje do krevního oběh. Jednotlivé…
VO2 max
Maximální množství kyslíku, které tělo využije při fyzické zátěži – ukazatel kondice.
VO2 max
Maximální množství kyslíku, které tělo dokáže využít během intenzivního cvičení; ukazatel aerobní kondice.
Volné radikály
Vysoce reaktivní částice Volné radikály. Co to je? Volné radikály jsou reaktivní částice vznikající jako vedlejší produkt látkové výměny přímo v našem organismu - ať už kvůli znečištěnému ovzduší, stresu či špatné stravě. Volné radikály v…
Vrásky
Přirozená součást stárnutí Vrásky jsou běžným projevem stárnutí pokožky. Nejčastěji se objevují v oblastech, které jsou nejvíce vystaveny slunečnímu záření jako obličej, krk, ruce a předloktí. Ačkoliv strukturu a texturu pleti určuje…
Xenobiotika
Chemické látky, které se mohou vyskytovat v živých organismech, nicméně se v nich nevyskytují přirozeně Xenobiotika jsou jakékoliv chemické látky nacházející se v živých organismech, které jsou ale v těchto…
Xeróza
Abnormální suchost pleti či sliznic Xéroza je lékařský termín pro abnormálně suchou pleť. Označení pochází z řeckého slova „xero“ neboli suchý. Suchá kůže je zejména u starších osob zcela běžná. Obvykle se jedná o drobný, dočasný…
Zánět nízké intenzity
Chronický zánět, který může přispívat ke stárnutí a nemocem.
Zánětlivé markery
Laboratorní ukazatele (např. CRP) signalizující přítomnost zánětu v těle.
Zázvor
Rostlina, která se využívá pro své medicínské a antibakteriální vlastnosti V Asii je zázvor pro své medicínské a kulinářské vlastnosti oblíbený po tisíce let. Typická je pro něj pronikavá vůně a unikátní chuť spojující v sobě kyselé tóny…
Zdravá střeva
Rovnováha mikrobiomu, která ovlivňuje trávení, imunitu i psychiku.
Zdraví střev
(gut health) – Rovnováha mikrobiomu a trávení, zásadní pro imunitu i náladu.
Zelená káva
Zelené kávové boby, které neprošly fermentací Zdá se, že proces fermentace ničí některé ze zdraví prospěšných sloučenin v bobech. Lidé extrakt ze zelené kávy užívají v podobě doplňků stravy za účelem snížení hmotnosti a redukce chutě…
Zelený čaj
Specificky zpracované listy čajovníku, které mají pozitivní vliv při konzumaci i topické aplikaci Zelený čaj se vytváří z listů čajovníku, neprochází nicméně stejným procesem fermentace jako čaj černý. Pouze se napařuje a následně…
Zerav východní
Thuja Orientalis, rostlina mající řadu pozitivních vlivů na lidský organismus Pro zerav východní se v latině vžilo označení strom života. Již to evokuje, jak blahodárně působí a jaké léčivé vlastnosti skýtá. Thuja čili túje patří mezi…
Zinek
důležitý pro imunitu a antioxidační enzymy
Zinek
Minerál podporující imunitu, regeneraci a hormonální rovnováhu.