Slovník pojmů, Strana 14
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V X Z Ž
Kyselina arachnidová
Omega-6 nenasycená mastná kyselina Kyselina arachnidová patří mezi omega-6 polynenasycené mastné kyseliny, které organismus potřebuje pro své správné fungování. Ve svém řetězci obsahuje 20 atomů uhlíku. Kyselina arachnidová se v těle…
Kyselina askorbová
Jedna z forem vitamínu C Kyselina askorbová je přirozenou organickou látkou s antioxidačními vlastnostmi. Jedná se o bílou pevnou látku, ale v nečistém stavu se může jevit nažloutlá. Velmi snadno se rozpouští ve vodě a utváří tak…
Kyselina asparagová
důležitá pro syntézu DNA a ATP
Kyselina azelaová
Látka se zklidňujícím účinkem, účinná při akné i rosacee.
Kyselina azelaová
V medicíně a estetické medicíně má kyselina azelaová hned několikero využití, zejména v dermatologii Kyselina azealová je nasycená dikarboxylová kyselina s devíti atomy uhlíku v molekule. Přirozeně se s ní…
Kyselina citronová
Alfa-hydroxykyselina, který se využívá v kosmetice, farmakologii, potravinářství aj. Kyselina citronová se přirozeně vyskytuje v řadě druhů ovoce a zeleniny, nejkoncentrovanější je nicméně ve šťávách citrusových plodů, především…
Kyselina diová
Dikarboxylová kyselina, která se využívá v přípravcích pro akné a hyperpigmentaci Kyselina diová je organická složka, která se využívá v kosmetických přípravcích na aknózní pleť a přípravcích cílených na…
Kyselina dokosahexaenová (DHA)
Jedna z nejdůležitějších omega-3 mastných kyselin, která je spjata s řadou zdravotních benefitů Kyselina dokosahexaenová se řadí k důležitým esenciálním mastným kyselinám, konkrétně k omega-3 mastným kyselinám. Nachází se…
Kyselina eikosapentaenová (EPA)
Omega-3 mastná kyselina klíčová pro lidské zdraví Eikosapentaenová kyselina (EPA) patří mezi esenciální mastné kyseliny, konkrétně mezi omega-3 mastné kyseliny. Jejími hlavními zdroji jsou tučné mořské ryby (herinky,…
Kyselina ellagová
Polyfenol s pozitivním vlivem na zdraví organismu Kyselina ellagová je polyfenol, který se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině, některé druhy jej obsahují v komplexní formě ellagitaninu. Ten se na kyselinu elagovou přeměňuje až…
Kyselina ferulová
Kyselina ferulová se nalézá v buněčných stěnách rostlin jako je pšenice, rýže, arašídy, pomeranče a jablka, hojná je také v kávě a amarantu. Tento antioxidant je schopen vyhledávat a zlikvidovat širokou škálu volných…
Kyselina fytová
Přírodní antioxidant, který se vyskytuje v rostlinách Kyselina fytová je silný přírodní antioxidant, který je schopen ochránit pleť před zhoubným působením volných radikálů, oxidačním stresem a navíc působí preventivně proti stárnutí.…
Kyselina gamma-linolenová (GLA)
Kyselina gamma-linolenová patří mezi esenciální mastné kyseliny, konkrétně omega-6 mastné kyseliny. Esenciální mastné kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování organismu, tělo si je ale nedokáže samo syntetizovat. Proto je třeba…
Kyselina glutamová
důležitá pro mozek a metabolismus dusíku.
Kyselina glykolová
Nejjednodušší alfahydroxykyselina Kyselina glykolová je organická sloučenina, která nachází své využití zejména v lékařství a kosmetice, dále se využívá v organické syntéze, textilním průmyslu a je složkou petrochemických produktů. Jedná…
Kyselina hyaluronová
Kyselina hyaluronová se řadí k typu polysacharidů, které patří k hlavním složkám bunečných stěn a mezibuněčné hmoty. V těle se nejčastěji vyskytuje jako anion této kyseliny, hyaluronan Její vliv na lidské tělo je ohromný - podporuje…
Kyselina hyaluronová
Kyselina hyaluronová patří mezi nejpopulárnější složky moderní kosmetiky, doplňků stravy i estetické medicíny. Zázračná látka, která dokáže pleť hydratovat, vyplnit vrásky a zmírnit bolesti kloubů – to vše a mnohem více nabízí tato jedinečná…
Kyselina chlorogenová
Fytochemikálie, hlavní účinná látka v extraktu ze zelené kávy Kyselina chlorogenová se nejhojněji nachází v zelené kávě. Na organismus má podobný vliv jako bioflavonoidy a kofein. Oproti kofeinu je její účinek slabší. Brání vstřebávání…
Kyselina jablečná
Alfa-hydroxykyselina s mnoha benefity pro pleť Kyselina jablečná byla poprvé izolována v roce 1785 z jablečného džusu. Je to často právě ona, kdo propůjčuje potravinám a nápojům kyselou chuť. Spolu s dalšími kyselinami…
Kyselina kójová
Kyselina s výrazným bělícím účinkem Tato látka se získává z japonských hub a je vedlejším produktem fermentačního procesu, který se využívá při výrobě tradičního japonského alkoholického nápoje saké. V kosmetice se využívá primárně pro…
Kyselina l-mandlová
Aromatická alfa-hydroxykyselina rozpustná ve vodě Respektivě chirálně správná forma kyseliny mandlové. O tomto tématu si přečtěte v našem článku týkajícím se chirality. Kyselina mandlová se využívá jako účinná antibakteriální látka…
Kyselina laktobionická
Poly-hydroxykyselina využívající se v péči o pleť Kyselina laktobionická patří mezi poly-hydroxykyseliny (PHA), sourozence známějších alfa-hydroxykyselin (AHA), jako je kyselina mléčná, L-mandlová či glykolová.…
Kyselina laktobionová
Jemná PHA kyselina vhodná pro citlivou pleť.
Kyselina laurová
Nasycená mastná kyselina Kyselina laurová je hlavní složkou kokosového a palmojádrového oleje, obsahuje ji i mléčný tuk včetně mateřského mléka. Protože je v čistém stavu mírně dráždivá (avšak málo toxická), jsou z ní vyráběny saponáty,…
Kyselina linolová
Přirozeně vyskytující se mastná kyselina, která se nachází v tucích buněčných membrán, patří do skupiny esenciálních mastných kyselin Kyselina linolová je polynenasycená mastná kyselina řadící se k omega-6 mastným kyselinám, která se nachází…